Έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στη Furnidec Business 2017


 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την παρουσία του στη σημαντική αυτή Έκθεση με στόχο την προβολή της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών της καθώς για την επαφή με άλλους επαγγελματίες κούς στο χώρο του σχεδιασμού και της κατασκευής.
 
Ο ΣΑΘ με την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – Helexpo και αφετηρία τη Furnidec Business 2017 οργανώνει δυναμικά την προβολή της δράσης του και του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα.
 
Το περίπτερο του Συλλόγου χωρίζεται σε τρεις ενότητες όπου σε συνεργασία με επαγγελματίες αρχιτέκτονες της πόλης και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσεγγίζουμε και παρουσίαζουμε διαφορετικές κλίμακες σχεδιασμού.
 
*Designed and made by architects


Κεντρικό έκθεμα του περιπτέρου θα αποτελούν δημιουργείες αρχιτεκτόνων της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού – σχεδιασμού αντικειμένου. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης ξεκινάει με αφορμή τη συμμετοχή του στη Furnidec Business 2017, τη συστηματική καταγραφή και προβολή των συναδέλφων προβάλοντας το έργο τους στο κοινό αλλά και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη κατασκευή αντικειμένων αντίστοιχης κλίμακας και στοχεύουν να επενδύσουν στο ελληνικό design.
 
*Επαγγελματικός κατάλογος αρχιτεκτόνων 


Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης προχωρά σε ετήσια έκδοση προβολής του έργου και των υπηρεσιών που προσφέρει ένας επαγγελματίας αρχιτέκτονας. Ο οδηγός απευθύνεται σε ιδιώτες, οργανισμούς και επιχειρήσεις  που σκοπεύουν να ανακαινίσουν, να επεκτείνουν ή να κατασκευάσουν εξ’ αρχής το χώρο τους. Αποσαφηνίζει τις διαδικασίες του σχεδιασμού και της κατασκευής κατοικίας ή κτιρίων επαγγελματικής χρήσης και περιλαμβάνει συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου αρχιτέκτονα και την δημιουργία μιας αποτελεσματικής επικοινωνίας και συνεργασίας.  Φιλοδοξεί να αποσαφηνίσει το γιατί η επιλογή ενός επαγγελματία αρχιτέκτονα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα και βελτιώνει την εικόνα και τη λειτουργία κάθε κτιρίου και χώρου. Τέλος, περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικό κατάλογο επαγγελματιών αρχιτεκτόνων με γνώση στο σχεδιασμό και την κατασκευή κατοικιών και επαγγελματικών χώρων και κτιρίων. 
 
*Fabrication Protocols / Modulated Surfaces 


Παρουσίαση των αποτελεσμάτων συνθετικής/σχεδιαστικής άσκησης του εργαστηρίου: Fabrication Protocols / Modulated Surfaces. Στόχος της άσκησης ήταν να διερευνήσει τρόπους με τους οποίος ο σχεδιαστής/αρχιτέκτονας μπορεί να «διαδράσει» με τα μηχανήματα ψηφιακής κατασκευής: αντί τα μηχανήματα να έρχονται στο τέλος απλά για να κατασκευάσουν αυτό που έχει ήδη σχεδιαστεί, προτείνεται μία εναλλακτική προσέγγιση όπου ο σχεδιασμός προκύπτει μέσα από τον συνεχή πειραματισμό με τις δυνατότητες των μηχανημάτων και τις ιδιότητες του υλικού. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν πρωτόκολλα επικοινωνίας μεταξύ μηχανής και σχεδιαστή που παρακάμπτουν τους προκαθορισμένους τρόπους δράσης και λειτουργίας τους δημιουργώντας custom εργαλεία και αναπτύσσοντας τεχνικές που ανταποκρίνονται κάθε φόρα στης απαιτήσεις της κατασκευής.

Ο ΣΑΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων παρουσιάζει τη δουλειά – περισσότερα από 30 προπλάσματα και σχέδια - νεότερων συναδέλφων που αποτελεί βέλτιστο δείγμα του χειρισμού των δυνατοτήτων του ψηφιακού σχεδιασμού και της κατασκευής.

Στοιχεία συμμετοχής:


Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ‘Σχεδιασμός Αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό’. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ. Υπεύθυνος Μαθήματος: Σταύρος Βεργόπουλος
Διδάσκων: Δημήτρης Γουρδούκης
Φοιτητές: Α. Μεχίλη, Γ. Χίνης, Β. Γαϊσερλίδου, Λ. Στέλιου, Γ. Ιλιάδη, Α. Δαμβοπούλου, Ε. Σαββουλίδου, Γ. Χαραλαμπίδης, Β. Γκερλιώτου, Α. Αραμπάτζογλου, Σ. Οικονόμου, Ζ. Σιώνη, Ν. Ραβανίδου, Σ. Μιττάλ, Α. Νούσιας, Β. Φραγκιά, Τ. Ντρενογιάννη.